Sâmbătă, 7 noiembrie 2015, orele 16.00 în Sala Mircea Eliade a „Bibliotecii Metropolitane București“ au avut loc „Colocviile de traduceri literare 17“
înregistrarea și prelucrare – Victor Potra
Am păşit în lumea aventuroasă a vânătorii, dar aşa cum ea se desfăşura ea cu peste o sută de ani în urmă, elegant, inteligent şi cumpătat, dar şi ca un mister care trebuie rezolvat cu de oameni pasionaţi nu numai de vânătoare, ci şi de natură, cum a fost August Roland von Spiess, austriac care şi-a dorit să ajungă de tânăr pe meleagurile transilvane. Şi aici a rămas pentru totdeauna, chiar dacă a dispărut Imperiul austro-ungar şi a apărut România Mare.
Nepoata lui, Helga Stein, a sosit din Germania, pentru a lansa cartea Vânători de odinioară. Poveştile din spatele trofeelor, editura Honterus, 2015 Ea a reuşit să ne introducă în lumea bunicului ei cu pasiune şi farmec, cu dragoste. Alături de ea, traducătoarea volumului, colega noastră Adela Motoc, ne-a ales fragmente de literatură adevărată, mostre de portrete de ţăran superbe. Cu o serie de comentarii deosebit de interesante pentru traducătorul literar. Ea a tradus cursiv textul dificil, plin de capcane lingvistice.
Şi cât de mult înseamnă expresia „vânători de odinioară”, adică acei oameni care preţuiau vânatul şi îşi respectau pasiunea, cum astăzi rar mai găseşti. Acei vânători care împlineau o tradiţie de secole. Vânătoarea era o artă şi nu se comiteau crime în masă, cum se întâmplă astăzi, când se ucid câteodată porci mistreţi cu sutele pentru vetusta vanitate a unor oameni bogaţi, dar atât de goi pe dinăuntru.
În volum nu este vorba despre descrierea searbădă, seacă, a trofeelor lui August Roland von Spiess, care se găsesc la Sibiu, în Muzeul de Arme şi trofee de vânătoare, (în casa în care a trăit zeci de ani), ci de naraţiuni pasionante, scrise cu vervă şi nerv. În ele se descoperă un pasionat al faunei şi florei Munţilor Carpaţi, un iubitor de oameni, care aprecia simplitatea înţeleaptă a ciobanilor sau ţăranilor, de la care mărturisea că a avut multe de învăţat.
August Roland von Spiess a fost şi cel care s-a luptat pentru protejarea râşilor de la noi din ţară, fiind totodată şi cel care a contribuit la crearea Rezervaţiei Munţilor Retezat.
Vizionare plăcută.