Lansarea romanului Lumea de orez de Su Tong

0
433

Romanul Lumea de orez (titlul original 米, respectiv „orez”) de Su Tong (pe numele real Tong Zhonghui, n. 1963, în Suzhou), tradus din limba chineză de Dinu Luca, a avut o dublă lansare, una la București, pe 9 septembrie a.c., și a doua la Brașov, pe 10 septembrie a.c.

În București, evenimentul, organizat de Editura Humanitas Fiction, reprezentată de Denisa Comănescu, în colaborare cu Institutul Confucius din București, reprezentat de co-directorul român, prof. univ. dr. Lumința Bălan, s-a bucurat de prezența autorului care a venit însoțit de alți cinci scriitori chinezi (Cao Youyun, Hu Xuewen, Ge Shuiping, Xie Youshun și Wu Pianpian) dornici de a cunoaște publicul român și de a încheia contracte.

În fața unui public numeros, care a participat și la discuții, oaspeții chinezi au fost prezentați de personalități ale Catedrei de Limbi și Literaturi Orientale din cadrul Facultății de Limbi Străine din Universitatea București: prof. univ. dr. Florentina Vișan, prof univ. dr. Luminița Bălan, lector dr. Mugur Zlotea.

În autoprezentarea sa, Su Tong a subliniat că scrierile sale, inspirate de lumea chineză modernă, sînt populate de personaje brutale, violente, nemiloase care, autodistrugîndu-se, îi nimicesc și pe cei din jur lor.

Deși marele absent de la lansare a fost traducătorul, știindu-i capacitatea de a simți și reda ritmul frazei chineze și subtilitatea limbajului, doresc amatorilor de literatură orientală lectură plăcută.

Lasă un răspuns