Destin în bătaia vântului. Jurnal

1
653

Evghenia Ghinzburg, Destin în bătaia vântului. Jurnal, traducere din limba rusă de Antoaneta Olteanu, prefață de Armand Goșu, cuvânt înainte de Antonina Aksionova, Ed. Corint, București, 2015, 512 p.

Cartea Evgheniei Ghinzburg, și ea un adevărat eveniment editorial, este o carte fundamentală, primul roman autobiografic publicat în Occident despre viața în Gulag. Volumul, cu titlul original Drum accidentat. O cronică a vremurilor cultului personalității, apărută în ianuarie 1967 la Milano, este, alături de cărțile lui Varlam Șalamov și Aleksandr Soljenițîn, unul dintre pilonii fundamentali ai literaturii concentraționare din spațiul Uniunii Sovietice. Paradoxal, pe piața românească apare ultima din această serie, deși de departe autoarea a fost chiar mai cunoscută și mai cultă decât ceilalți doi scriitori-investigatori.

Înzestrată cu o memorie fenomenală, Evghenia Ghinzburg redă furibund multe detalii din experiența sa carcerală și din peregrinările prin Gulag, reținând cu precizie nume, chipuri, fapte, versuri, vieți, destine. Chinurile iadului prin care trece în calitate de mamă, soție, dar și de ideolog de partid, nu în ultimul rând, de om simplu al Marii Uniuni, sunt descrise cu mare emoție în aceste pagini de jurnal extrem de vii care își așteaptă și cititorii români.

Cu adevărat un best-seller, chiar și la 48 de ani de la prima publicare, jurnalul a fost ecranizat în anul 2009 în Germania (Within the Whirlwind), în regia lui Marleen Gorris.

1 COMENTARIU

Lasă un răspuns