Martina Straková, Ilustrate din locuri nevăzute

0
473

A fost un început de iunie bogat pentru Filiala București-Traduceri Literare a Uniunii Scriitorilor din România (Fitralit), în care a sosit la noi în țară talentata poetă slovacă Martina Straková, care a beneficiat de o bursă de creație oferită de prieteni ai literaturii universale de pe malurile Mării Negre. Și a fost o inițiativă de bun augur, căci în acele zile de început ale lunii iunie 2022 i-a apărut și o carte de poezie tradusă din slovacă în română și amplu prefațată de către dr. Mircea Dan Duță la Editura Brumar din Timișoara, ilustrația coperții fiind realizată de Tom Pavlasek, care a conceput o copertă de inspirație pentru titlul și conținutul versurilor autoarei.

Și, nota bene, este a treia carte care apare sub egida Fitralit în seria Colecția de poezie.

”Singularitatea stilistică, estetică și umană a Martinei Straková în contextul poeziei slovace contemporane și realitatea că opera sa este prizată în principal în cercuri de inițiați erudiți care și-au făcut o nobilă pasiune din a răspunde provocărilor intelectual-estetice ale unor autori de cea mai înaltă clasă,” așa sună o parte din analiza pe care o face operei poetei slovace dr. Mircea Dan Duță.

Martina Straková nu a venit în anul 2022 pentru întâia oară în România, ci și mai demult, atunci când s-a îndrăgostit iremediabil de Transilvania, căreia i-a dedicat un ciclu de poeme. Ea a fost de asemenea invitată de Fitralit la Festivalul internațional de poezie de la Galați în anul 2019 – co-organizat de Centrul Cultural Dunărea de Jos, condus pe atunci de către poeta Florina Zaharia, împreună cu filiala noastră –, pentru a celebra Ziua internațională a Poeziei. La București a participat apoi la Colocviile de traduceri literare. Câteva luni mai târziu a apărut despre ea și cu poeziile ei un articol în revista noastră (vezi: https://www.fitralit.ro/31-05-2019-critica-ratiunii-poetice/).

La puțin timp după ce a sosit în țară, poeta a călătorit de la Mamaia la București, pentru  a-și lansa volumul în cadrul Târgului de Carte Bookfest într-un cadru cu totul special, pe o scenă special amenajată. Veți avea privilegiul de a vedea întreaga lansare – care s-a bucurat de prezența lui Robert Șerban, poet și jurnalist de forță, a dr. Mircea Dan Duță, traducător și poet, a editoarei cărții, artista vizuală Loredana Tîrzioru, și a Președintelui Fitralit, Peter Sragher.

Martina Straková, Ilustrate din locuri nevăzute, prefață și traducere de Mircea Dan Duță, ilustrație copertă – Tom Pavlasek, Editura Brumar, 2022

Nu vă mai dăm detalii suplimentare, căci, așa cum am mai arătat,  puteți urmări întreaga lansare – din ziua de 3 iunie 2022 care a coincis, fericită coincidență, cu ziua de naștere a Martinei – printr-un simplu click pe imaginea de la începutul acestui articol.

Și cum este îndrăgostită de România, de sunetul limbii române, chiar de bucatele din țara noastră, totul nu s-a sfârșit aici pentru poeta din Slovacia. Pe 6 iunie a avut loc o altă lansare a cărții ei la Biblioteca Județeană Constanța, organizată de managerul acesteia Prof.univ.dr. Angelo Mitchievici,  Președintele Filialei Dobrogea a Uniunii Scriitorilor din România în prezența domniei sale, a autoarei, a traducătorului și a președintelui Fitralit. Putem spune cu mâna pe inimă că a fost un succes, deoarece managerul Bibliotecii a apreciat în mod deosebit versurile poetei slovace, spunând că va fi prima pe listă când vor fi invitați poeți din străinătate care să recite poezia lor la Constanța.

Mare bucurie a fost faptul că autoarea a fost inspirată de căldura oamenilor, a stațiunii turistice Mamaia, unde a locuit. Astfel, a scris o mare parte dintr-un carte pentru copii care, trebuie să spunem cu mândrie, va avea drept loc de desfășurare Mamaia și Marea Neagră!!!

Articolul precedentCât crini și roze încă se adună…
Articolul următorProf.univ.dr. emerit Constantin Geambașu – Doctor Honoris Causa al Universității Jagiellonă din Cracovia

Lasă un răspuns