Martina Straková, Ilustrate din locuri nevăzute

0
367

A fost un început de iunie bogat pentru Filiala București-Traduceri Literare a Uniunii Scriitorilor din România (Fitralit), în care a sosit la noi în țară talentata poetă slovacă Martina Straková, care a beneficiat de o bursă de creație oferită de prieteni ai literaturii universale de pe malurile Mării Negre. Și a fost o inițiativă de bun augur, căci în acele zile de început ale lunii iunie 2022 i-a apărut și o carte de poezie tradusă din slovacă în română și amplu prefațată de către dr. Mircea Dan Duță la Editura Brumar din Timișoara, ilustrația coperții fiind realizată de Tom Pavlasek, care a conceput o copertă de inspirație pentru titlul și conținutul versurilor autoarei.

Și, nota bene, este a treia carte care apare sub egida Fitralit în seria Colecția de poezie.

”Singularitatea stilistică, estetică și umană a Martinei Straková în contextul poeziei slovace contemporane și realitatea că opera sa este prizată în principal în cercuri de inițiați erudiți care și-au făcut o nobilă pasiune din a răspunde provocărilor intelectual-estetice ale unor autori de cea mai înaltă clasă,” așa sună o parte din analiza pe care o face operei poetei slovace dr. Mircea Dan Duță.

Martina Straková nu a venit în anul 2022 pentru întâia oară în România, ci și mai demult, atunci când s-a îndrăgostit iremediabil de Transilvania, căreia i-a dedicat un ciclu de poeme. Ea a fost de asemenea invitată de Fitralit la Festivalul internațional de poezie de la Galați în anul 2019 – co-organizat de Centrul Cultural Dunărea de Jos, condus pe atunci de către poeta Florina Zaharia, împreună cu filiala noastră –, pentru a celebra Ziua internațională a Poeziei. La București a participat apoi la Colocviile de traduceri literare. Câteva luni mai târziu a apărut despre ea și cu poeziile ei un articol în revista noastră (vezi: https://www.fitralit.ro/31-05-2019-critica-ratiunii-poetice/).

La puțin timp după ce a sosit în țară, poeta a călătorit de la Mamaia la București, pentru  a-și lansa volumul în cadrul Târgului de Carte Bookfest într-un cadru cu totul special, pe o scenă special amenajată. Veți avea privilegiul de a vedea întreaga lansare – care s-a bucurat de prezența lui Robert Șerban, poet și jurnalist de forță, a dr. Mircea Dan Duță, traducător și poet, a editoarei cărții, artista vizuală Loredana Tîrzioru, și a Președintelui Fitralit, Peter Sragher.

Martina Straková, Ilustrate din locuri nevăzute, prefață și traducere de Mircea Dan Duță, ilustrație copertă – Tom Pavlasek, Editura Brumar, 2022

Nu vă mai dăm detalii suplimentare, căci, așa cum am mai arătat,  puteți urmări întreaga lansare – din ziua de 3 iunie 2022 care a coincis, fericită coincidență, cu ziua de naștere a Martinei – printr-un simplu click pe imaginea de la începutul acestui articol.

Și cum este îndrăgostită de România, de sunetul limbii române, chiar de bucatele din țara noastră, totul nu s-a sfârșit aici pentru poeta din Slovacia. Pe 6 iunie a avut loc o altă lansare a cărții ei la Biblioteca Județeană Constanța, organizată de managerul acesteia Prof.univ.dr. Angelo Mitchievici,  Președintele Filialei Dobrogea a Uniunii Scriitorilor din România în prezența domniei sale, a autoarei, a traducătorului și a președintelui Fitralit. Putem spune cu mâna pe inimă că a fost un succes, deoarece managerul Bibliotecii a apreciat în mod deosebit versurile poetei slovace, spunând că va fi prima pe listă când vor fi invitați poeți din străinătate care să recite poezia lor la Constanța.

Mare bucurie a fost faptul că autoarea a fost inspirată de căldura oamenilor, a stațiunii turistice Mamaia, unde a locuit. Astfel, a scris o mare parte dintr-un carte pentru copii care, trebuie să spunem cu mândrie, va avea drept loc de desfășurare Mamaia și Marea Neagră!!!

Lasă un răspuns