Prof.univ.dr. emerit Constantin Geambașu – Doctor Honoris Causa al Universității Jagiellonă din Cracovia

1
488

În ziua de 23 mai 2022, la Universitatea Jagiellonă din Cracovia a avut loc festivitatea de decernare a titlului de Doctor Honoris Causa Prof. univ. dr. emerit Constantin Geambașu de la Facultatea de Limbi și Literaturi Străine a Universității din București. Inițiativa de a acorda acest prestigios titlu a revenit profesorilor Facultății de Filologie Polonă a vechii Universități cracoviene – înființate în anul 1364 – pentru meritele și realizările deosebite ale profesorului român în domeniul cercetării literaturii polone, pentru numeroasele traduceri din literatura și cultura polonă (optzeci de volume!), promovarea culturii polone în spațiul românesc, precum și pentru îndelungata activitate didactică în cadrul Catedrei de Slavistică a Universității din București.

Laudatio a fost rostită de Prof. dr. habil. Magdalena Popiel, de la Catedra de Antropologie Literară și Culturală a Facultății de Filologie Polonă a Universității Jagiellone, președinta Societății Internaționale a Studiilor de Polonistică. Autorii recenziilor pe baza cărora s-a realizat procedura decernării titlului au fost: Prof. dr. habil. Andrzej Zieniewicz, de la Universitatea din Varșovia, și Prof. dr. habil. Dariusz Pawelec, de la Universitatea din Katowice (Silezia).

Ceremonia a avut loc în Aula Universității din clădirea Collegium Novum, sub patronajul Rectorului Almei Mater Cracoviensis, Prof. dr. habil. Jacek Popiel. La ceremonie, au participat cadre didactice, studenți, doctoranzi, traducători, personalități din viața culturală, științifică și dipolomatică.

Fitralit este deosebit de onorată să aibă printre membrii săi marcanți o astfel de personalitate, omagiată nu pentru prima oară pentru meritele sale în domeniul traducerii literare și al promovării spiritualității polone la noi în țară. Ne aducem aminte cu bucurie de un  important premiu pe care l-a primit în anul 2016 Prof. univ. dr. emerit Constantin Geambașu, și anume Premiul Transatlantyk, decernat la aceeași universitate din Cracovia în urmă cu șase ani (vezi articolul nostru despre acest premiu: https://www.fitralit.ro/30-06-2016-la-cracovia-prof-dr-constantin-geambasu-primit-prestigiosul-premiu-transatlantyk/).

  • Profesor-dr.-Magdalena-Popiel-in-timp-ce-prezinta-laudatio
  • Decanul-Facultatii-de-Filologie-Polona-prof.-dr.-Jaroslaw-Fazan-in-timp-ce-citeste-continutul-diplomei-in-limba-latina
  • Rectorul-Universitatii-Jagiellone-prof.-dr-Jacek-Popiel-deschide-festivitatea
  • Rectorul-Jacek-Popiel-inmaneaza-diploma-doctor-honoris-causa
  • Decanul-Facultatii-de-Filologie-Polona-fixeaza-esarfa-epitogium-cu-insemnele-universitatii
  • Prof.-dr.-Constantin-Geambasu-prezentand-discursul-sau-dupa-primirea-titlului
  • Imagine-din-timpul-festivitatii
  • In-fata-Aulei-felicitari-din-partea-participantilor-la-ceremonie-prof.-dr.-Kazimierz-Jurczak
  • In-fata-Aulei
Articolul precedentMartina Straková, Ilustrate din locuri nevăzute
Articolul următorMă situez de partea acelora care cred că fidelitatea poate fi doar aproximată

1 COMENTARIU

Lasă un răspuns