[AUDIO] – Dr. Gheorghe Iorga la Radio România Actualități – despre Omar Khayyám

0
479

Ca de obicei o gazdă mereu dornică de a afla mai multe despre literaturile îndepărtate de țara noastră – pentru ascultătorii fideli ai undelor radio, de această dată fiind vorba despre texte scrise în original în limba farsi din Iran, cu aproape un mileniu în urmă – doamna Mihaela Helmis, realizatoare a unor apreciate emisiuni culturale la Radio România Actualități, l-a primit pe domnul dr. Gheorghe Iorga, specialist în limba farsi, în studiourile radio din strada General Berthelot.

Este vorba de o limbă rară, vorbită astăzi de puține milioane de locuitori ai vechii Persii, care nu au dorit să-și abandoneze în decursul timpului limba maternă pentru turcă sau arabă, și s-au încăpățânat, chiar dacă până și numele lor își pierduseră orginile, și deveniseră de origine arabă, așa cum s-a petrecut și cu marele poet Omar Khayyám. Poet interzis sute de ani în propria lui țară, pentru că în scrierile lui prea este prezentă tradiția persană din perioada când islamul nu exista.

Ceea ce ne propune dl. Gheorghe Iorga este o traducere fidelă,  care păstrează nu numai literar, dar și spiritul versurilor – o traducere realizată direct din limba farsi – a rubaiatelor (catrenelor) acestui poet care dăinuie de sute și sute de ani. În comparație cu mult prea multe traduceri realizate din franceză sau engleză, care rareori mai aduc cu originalul, dar în schimb sună bine, ca să folosim un eufemism.

Domnia-sa a participat – venind de la Bacău – la ultima ediție a Colocviilor de tTaduceri literare organizate de Filiala București – Traduceri Literare a ”Uniunii Scriitorilor din România” organizat ca de obicei la sediul central al ”Bibliotecii Metropolitane București” –  în curând vom introduce și filmarea HD a acestei manifestării culturale pe site-ul nostru –, intitulat Colocviile de Traduceri Literare  30Catrenele de vis – Omar Khayyám – integrala.  Un regal în persană și română.

Înainte de desfășurarea colocviilor sus-amintite, doamna Mihaela Helmis a realizat un interviu cu domnul Gheorghe Iorga, difuzat la Radio România Actualități în cadrul emisiunii Multi-Kulti, vineri, 5 mai 2017.

Veți avea surprize chiar de la început.

Audiție plăcută.

Lasă un răspuns