Zalán Tibor: „Sașa i Sașa“

0
336

Zalán Tibor (dramaturg maghiar, născut în 1954 la Szolnok, Ungaria)

Sașa i Sașa

fragment. traducere de Emese Peti (Pusztai)

Scena a opta – al doilea vis

Sașa ucraineanul, într-o pereche de pantaloni din căptușeală, aleargă de jur-împrejur în poligonul pustiu. Un bărbat îmbrăcat în blană, cu cizme calde și cu ușanka pe cap stă în mijlocul cercului, plimbându-se de colo-colo și biciuindu-l din când în când pe bărbatul care gâfâie. Ninge întruna.

OFIȚERUL: Pe burtă ucrainean, acum să văd ce virtute-i în tine, mișcă! Ritmul rus nu-l suportați, mațele vi le scuipați!

SAȘA UCRAINEAUL De ce mă tot chinuiești, crezi că poți să m-umilești? Chiar de crăp de îngheț, Demnitatea mi-o păstrez.

OFIȚERUL: Flotări, o sută cincizeci, Hai odată, parvenitule! Dai din gură? Ia-cearcă, tremură puțin!

Zăpada asta multă e chiar bună, pentru o astfel de burtă.

SAȘA UCRAINEANUL De ce mă urâți atât de tare?

OFIȚERUL: Ține-ți gura, prostule,

Acum primești ordine, dacă nu, te duci la zdup.

(Își pune piciorul pe spatele lui Sașa ucraineanul, care geme și cade cu burta în zăpadă. Îl lasă să se ridice puțin câte puțin, după care îl împinge din nou în zăpadă.)

OFIȚERUL: Sus, boule, că-ți dau un șut de-ți pierzi capul. Arată-ne cine ești, când de ger te-nvinețești.

SAȘA UCRAINEANUL: Ritmu-i mare, aveți milă, nu mai pot, tovarășe, Mi se rup brațele, pe zăpadă o să-ngheț.

OFIȚERUL: Măcar ai învățat acum, n-are valoare trecutul, ce fel de erou te-au crezut restul ofițerilor fricoși. De acum încolo, ține-ți gura, Eu așa-s de felul meu. Nu suport ca pe la spate ofițerii mei să râgâie. Sus, stai drept, la dreapta, într-o jumătate de oră ești la mine în cazarmă, îmbrăcat normal.

Vezi ce vorbești de-acum încolo despre ofițerul tău superior pe la spate… Jigodie mică ce ești! Pas alergător! Un-doi-trei, ucrainean fraier ești…

(Când să plece, îi trage cu biciul una pe spinare lui Sașa ucraineanul, care se vaită și iuțește pasul.)

Scena a noua – zgomote de sub bălegar, nuntă, secretarul de partid Béla revine.

Sașa ungurul și secretarul de partid Béla stau pe o bancă și discută. Din când în când iese Alexandra unguroaica și toarnă pălincă. Are însă mare grijă să ducă sticla înapoi în bucătărie.

SECRETARUL DE PARTID BÉLA: Și ce ar păți acasă acest ofițer? Îl așteaptă o locuință nouă, frumoasă, pentru că în Uniunea Sovietică casele noi și frumoase cresc din pământ în fiecare zi, ca ciupercile după ploaie, acolo nu sunt probleme locative, și alea sunt rezolvate, îl așteaptă locul de muncă, sunt atâtea cazarme, ca ciupercile …

SAȘA UNGURUL: … în pădure … Ia fi atent Béla, secretar de partid …

SECRETARUL DE PARTID BÉLA: Spune-mi doar Béla!

SAȘA UNGURUL: Deci ia fi atent, Béla, doar secretar de partid, sunt cam multe ciuperci în discursul tău. Tu încă crezi că lucrurile stau în marea Uniune Sovietică așa cum se zice?

SECRETARUL DE PARTID BÉLA: Omul trebuie să creadă în ceva, nu?

SAȘA UNGURUL: În curând o să se termine și aia.

SECRETARUL DE PARTID BÉLA: Care?

SAȘA UNGURUL: Păi marea Uniune Sovietică.

ALEXANDRA UNGUROAICĂ (aduce pălincă pe o tavă): Iarăși politică, politica asta.

SECRETARUL DE PARTID BÉLA: Tu ai înnebunit! Dacă e să se termine ceva, asta n-o să se termine niciodată. Uniunea Sovietică este o formațiune betonată pe veșnicie… na, aici am folosit mai multe rime.

SAȘA UNGURUL: De fapt, da. Se apropie sfârșitul. E ca și alcoolicul cu ciroză. Uniunea ta Sovietică bea vodcă cu sticla, cu butoiul de zeci de ani, i s-a umflat ficatul de nu-i mai încape în burtă, acum a început să se micșoreze, apoi o să dispară în totalitate, și marele bolnav o să moară, o să se distrugă, o să se dezintegreze. Konieț filma. Kaputt. Fine.

SECRETARUL DE PARTID BÉLA: O comparație destul de brutală, nu crezi?

SAȘA UNGURUL: Uită-te la Iugoslavia! E o alianță de stat eșuată, peticită artificial ca și marea ta Uniune Sovietică. Se dezintegrează, pentru că, în afara violenței, nimic nu o ține laolaltă. Și-ți mai zic ceva. Nici nu a fost… Ce crezi, armata glorioasă sovietică s-a retras de aici de bună voie?

SECRETARUL DE PARTID BÉLA: Acum se retrag. Mai târziu o să se întoarcă… S-au întors și în cincizeciși sașe.

SAȘA UNGURUL: Și tu i-ai împușcat pe cei din rezistență împreună cu ei.

SECRETARUL DE PARTID BÉLA: Eu am tras doar în aer.

SAȘA UNGURUL: Atunci, se pare că și în aer zbura câte unul din rezistență, pentru că se zvonește că ai și nimerit vreo unu-doi.

SECRETARUL DE PARTID BÉLA: Oamenii vorbesc tot felul de lucruri ca să-l mânjească peom. Așa sunt ei. Dar ofițerul acesta rus… Nu pot să cred.

Gili Mocanu - Fără titlu, tuș pe hîrtie, 1997-1998 7
Gili Mocanu – Fără titlu, tuș pe hîrtie, 1997-1998 7

SAȘA UNGURUL: De fapt, ucrainean.

SECRETARUL DE PARTID BÉLA: Așa se explică. Etnicii ăștia tot nu sunt sovietici adevărați. Sunt numai așa – pseudo-sovietici. Înțelegi expresia? Pse-u-do-so-vi-e-tici…

SAȘA UNGURUL: Poate.

SECRETARUL DE PARTID BÉLA: Deci, pseudo-sovietici. Nucleul adevărat al armatei sovietice este compus din ruși. Față de ei, naționalitățile astea… sunt… ei, cum sunt… sunt ca planetele care se rotesc în jurul Soarelui.

SAȘA UNGURUL: Înțeleg. Măi, și ce o să fie cu tine, dacă or să se retragă? Aici este deja republică.

SECRETARUL DE PARTID BÉLA: Știu și eu. Nici nu mai sunt secretar de partid. Dar am rămas de stânga, socialist și umanist radical…

SAȘA UNGURUL: Dacă nu ești secretar de partid… atunci, ce ești… din punctul de vedere al ocupației?

SECRETARUL DE PARTID BÉLA: De fapt, nimic. O să-mi consum mica avere, pe care am dobândit-o prin munca mea onestă, chiar dacă am fost secretar de partid, nici tu nu poți să tăgădu…

(De jos se aude țipătul lui Sașa ucraineanul: Îngheț, dar nu renunț la demnitatea mea!)

SECRETARUL DE PARTID BÉLA: Ai auzit și tu? De parcă cineva ar fi urlat de sub bălegar, despre îngheț și demnitate, dar sunt vreo treizeci de grade azi…

SAȘA UNGURUL (cu voce tare, ca celălalt să nu audă eventualele țipete): Nu am auzit. Trebuie să fi fost viermii… Sau vacile… Sau, poate, calul meu învață să citească, și asta e prima propoziție din carte… Orice se poate Béla, secretarule de partid Béla… Totul e posibil… Mai nou pari, foarte interesat de bălegarul meu… Deja auzi și voci! Nu vrei să te îngropi acolo?

N-ai fi nimic deosebit, un căcat între căcați…

SECRETARUL DE PARTID BÉLA: Aș putea să jur că…

SAȘA UNGURUL (tot cu voce ridicată): Nu sună bine din partea unui fost secretar de partid.

Cel mult aș fi jurat pe steagul roșu al partidului…

SECRETARUL DE PARTID BÉLA: Și acum ce urli la mine?

SAȘA UNGURUL (tot cu voce ridicată): Nu urlu. Așa-i… organul meu.

SECRETARUL DE PARTID BÉLA: Interesant, până acum n-am observat că așa-i organul tău.

SAȘA UNGURUL (tot cu voce ridicată): N-ai observat pentru că ai fost ocupat cu treburile partidului…

ALEXANDRA UNGUROAICA (ieșind în fugă din casă, cu încă două pahare de pălincă pe tavă, și ea vorbește cu voce ridicată): A fost ocupat, a fost ocupat, dacă asta a fost treaba lui, cum să nu fi fost ocupat cu treburile partidului…

SECRETARUL DE PARTID BÉLA: Ceva nu-i în regulă cu urechea mea! Mi se pare că și dumneata urli la noi, Alexandra…

ALEXANDRA UNGUROAICA (tot cu voce ridicată): Pe tonul ăsta vorbesc de obicei secretarule de partid Béla. Mă mir că ai început să te comporți atât de ciudat…

SECRETARUL DE PARTID BÉLA: Cred că am înnebunit. Eu plec, săru’ mâna, Alexandra, salutare Sandor, ceva nu-i în regulă ori cu capul meu, ori cu urechea mea… ori cu bălegarul ăsta al naibii…

 (Sașa ungurul îl lasă afară cu grijă, după care pe o parte rânjind, pe de altă parte serios, se oprește în fața bălegarului.)

SAȘA UNGURUL: A fost o situație fierbinte.

ALEXANDRA UNGUROAICA: Din fericire ne-am prins amândoi.

SAȘA UNGURUL: La timp.

ALEXANDRA UNGUROAICA: Sigur a plecat?

SAȘA UNGURUL: A devenit la fel de dezorientat ca și câinele nostru pe vreme de furtună. I-am explicat că marea Uniune Sovietică o să se dezintegreze în curând.

ALEXANDRA UNGUROAICA: Nu-i de mirare că a devenit atât de agitat. Spune-mi, Sándor, dacă pleacă de aici, ce treabă avem noi dacă se dezintegrează sau nu Uniunea Sovietică?

SAȘA UNGURUL: Sașa… vreau să zic Alexandra, interesul nostru este ca între o țară militaristă și noi să se pună o țară mai pașnică, care ar putea fi Ucraina. Fără granițe directe, fără riscul ca tancurile lor să se prăfuiască din nou aici, în poligonul nostru… în poligonul lor…

ALEXANDRA UNGUROAICA: Cred că înțeleg. Dar să nu facem tot timpul politică, hai să schimbăm subiectul! De ce doarme Sașa ăsta în timpul zilei?

SAȘA UNGURUL De unde să știu! Să-l întrebăm!

Lasă un răspuns