De la Mediterana la Marea Neagră

0
329

A treia întâlnire virtuală a poeților greci și români

Fitralit

În 10 noiembrie 2022 a avut loc a treia serie dintr-un zoom cu 7 poeți români și 6 poeți greci. Nu a fost cu nenoroc cifra 13, odată ce întâlnirea virtuală – care ne-a apropiat însă atât de mult din punct de vedere spiritual pe unii de alții – a fost o reușită, ne-a îmbogățit reciproc, deoarece astfel ne-am cunoscut cel mai bine, în profunzime, prin poezie.

Spiritus rector al acestei întâlniri, ca și a celorlalte două, a fost doamna Angela Bratsou, eminentă traducătoare din română în neogreacă și din neogreacă în română, membră a Fitralit. Ne-am bucurat să-l avem alături de noi pe Iossif Venturas, președintele Societății Autorilor Greci – care cuprinde cei mai reprezentativi creatori de poezie din Grecia – și care a făcut selecția poeților greci, și pe președintele Fitralit, Peter Sragher. Ambii au salutat poetele și poeții care aveau să citească din poeziile lor, la începutul acestei întâlniri. Astfel s-a făcut, ca prin minune, să se reunească,plini de șansă, 13 creatori și creatoare întru poezie în mod simbolic, cu inima deschisă. Așa că din inimă au izvorât poemele, au curs precum râurile întru mare, cum ne place să spunem De la Mediterana la Marea Neagră, sărate, dar dulci la ascultare, pline de un nisip fin, fără scoici și pietre, astfel s-au adunat versuri recitate în spațiul virtual, dar atingându-ne sufletul ca și cum am fi fost, în realitate, unii alături de alții. În realitate am și fost, căci sensul și materia poeziei a pătruns, s-a întrepătruns, ne-a pătruns și a rămas în sufletele noastre.

De la Mediterana la Marea Neagră – video cu episodul 3

Ca de obicei, din partea română au fost poeți și poete ai Uniunii Scriitorilor din România (USR), dar și doi poeți a căror poezie o apreciem în mod aparte și nu sunt membri ai USR. Ei merită cu prisosință să fie cunoscuți de poeții și poetele din Grecia, de toți care au urmărit întâlnirea noastră virtuală și sunt iubitori de poezie, dar și de cei care vor să vadă acum întâlnirea poetică, odată ce o facem accesibilă oricui.

Nu ne vom opri însă la cele trei întâlniri virtuale de anul trecut, ci avem în proiect să continuăm aceas în acest an această inițiativă culturală. A patra întâlnire virtuală între poeții greci și români va avea loc la sfârșitul lunii aprilie.Și tot în acest an ne-am propus să apară și volumul cu poeziile celor 41 de poeți – desigur că într-o ediție bilingvă.

Articolul precedentFață-n față doi poeți: românul Andrei Novac și grecul Iannis Doukas
Articolul următorLa mà que tremola / Mâna care tremură

Lasă un răspuns