Gheorghe Iova, Lumea literară nu produce o literatură

0
1542

(Iova, cum îmi place mie să-l numesc, și-i place și lui, pentru că a devenit un brand, a trăit numai prin gând, prin puterea indestructibilă a gândului, singurul care l-a făcut să vrea să fie până în ultima clipă, să existe în continuare, așa că mi se pare câteodată că viața lui a atârnăt doar de firul gândului său fertil, mereu fertil, chiar dacă adesea paradoxal – dar cât de mult îi placăcea paradoxul! care adâncește căutarea adevărului, dragostea de adevăr, cât de mult îi plăcea să lanseze o teză care nu se disipa în aer după ce-o pronunța – trupul lui nu mai poate, dar spiritul lui vrea, trupul e aproape neputincios, dar sufletul a vrut să fie până în ultima clipă. Peter Sragher)

pentru Peter și revista lui pentru difuziune

Idei  Iova de la Iova

Spusesem adineaori, ca să mai îndulcesc o plângere: lumea literară nu produce o literatură.

Suspectul criteriu estetic care este numai o cenzură nu trebuie confundat cu o oarecare tenacitate. Literatura română nefiind undeva într-o altă parte.

… Când văd … pe cineva cu certificat de revoluționar, certificat de optzecist, …. perfect ilegala literatură de stat, optzecismul era o literatură de stat …. Scrisă, dragă Peter, o știm amândoi de …

Pentru că scrisul este ceva universal și suveran.

Mersi.

(9 iunie 2019, Spitalul Municipal, Secția cardiologie –  de terapie intensivă; sunt anumite fragmente pe care nu le-am putut descifra)

Articolul precedentGheorghe Iova – câteva linii curbate dincolo de cuvinte
Articolul următor[VIDEO] Gheorghe Iova – Penița anilor 80

Lasă un răspuns