În seara de 13 noiembrie 2019, s-a desfășurat la Ateneul Român un eveniment cu totul special. Fundația Culturală Memoria, în parteneriat cu Filarmonica George Enescu, a lansat în mod festiv numărul 108–109 (3–4/2019) altrimestrialului Memoria, revista gândirii arestate.
În afară de articole dedicate înfiorătorului univers concentraționar din vremea comunismului, cu nedreptăți care i-au urmărit pe oameni nevinovați decenii la rând iar pe unii i-a omorât, revista a publicat și o serie de articole care au celebrat amintirea Micaelei Ghițescu, eminentă traducătoare din limbile portugheză și spaniolă, cu merite speciale în domeniul lexicologiei, un om minunat, de suflet, care ne-a fost colegă la Fitralit. Au semnat cu drag spre aducerea-aminte a neobositei traducătoare: Ana Blandiana, Doina Jela, Mircea Carp, Ioana Pârvulescu, Ruxandra Cesereanu, Mihai Zamfir, Virgil Mihaiu, Peter Sragher, Octav Bjoza.
La exact șase luni după ce a pășit în alt tărâm, colegii de la Memoria, revista gândirii arestate au elogiat-o astfel pe Micaela Ghițescu, care ani la rând le-a fost colegă, dar și directoare a revistei, în tinerețe și ea victimă a comuniștilor, pe nedrept arestată și condamnată.
Întregul eveniment a fost înnobilat de un recital frumos de pian, susținut de către Ana Bolda și Marius Boldea, cu piese din creația lui Johannes Brahms, Claude Debussy ș.a.