Revista Memoria și memoria Micaelei Ghițescu

0
635

În seara de 13 noiembrie 2019, s-a desfășurat la Ateneul Român un eveniment cu totul special. Fundația Culturală Memoria, în parteneriat cu Filarmonica George Enescu, a lansat în mod festiv numărul 108–109 (3–4/2019) altrimestrialului Memoria, revista gândirii arestate.

În afară de articole dedicate înfiorătorului univers concentraționar din vremea comunismului, cu nedreptăți care i-au urmărit pe oameni nevinovați decenii la rând iar pe unii i-a omorât, revista a publicat și o serie de articole care au celebrat amintirea Micaelei Ghițescu, eminentă traducătoare din limbile portugheză și spaniolă, cu merite speciale în domeniul lexicologiei, un om minunat, de suflet, care ne-a fost colegă la Fitralit. Au semnat cu drag spre aducerea-aminte a neobositei traducătoare: Ana Blandiana, Doina Jela, Mircea Carp, Ioana Pârvulescu, Ruxandra Cesereanu, Mihai Zamfir, Virgil Mihaiu, Peter Sragher, Octav Bjoza.

La exact șase luni după ce a pășit în alt tărâm, colegii de la Memoria, revista gândirii arestate au elogiat-o astfel pe Micaela Ghițescu, care ani la rând le-a fost colegă, dar și directoare a revistei, în tinerețe și ea victimă a comuniștilor, pe nedrept arestată și condamnată.

Întregul eveniment a fost înnobilat de un recital frumos de pian, susținut de către Ana Bolda și Marius Boldea, cu piese din creația lui Johannes Brahms, Claude Debussy ș.a.

Articolul precedentCâteva considerații despre Simpozionul internațional de retraducere literară
Articolul următorIn Memoriam Mașa Dinescu

Lasă un răspuns