[VIDEO] Micaela Ghițescu – Premiul Opera Omnia 2018

0
596

O mare bucurie că Fitralit a hotărât să acorde Micaelei Ghițescu Premiul Opera Omnia pentru activitatea ei de traducător literar în luna noiembrie 2018 sub auspiciile Muzeului Național al Literaturii Române din București.

 

În sala de teatru Iosif Naghiu, festivitatea decernării premiului a fost – în buna tradiție pe care Fitralit a instituit-o din anul 2013 încoace – precedată de o laudatio a criticului literar și lusitanistului Mihai Zamfir, care, în cuvinte calde și pline de profunzime, a arătat de ce Micaela Ghițescu merită cu prisosință acest premiu onorant, pe care nu oricine îl primește după o viață dedicată traducerii literare.

Premiul Opera Omnia Fitralit îl acordă acelor traducători de literatură care au reușit traduceri din literatura universală cu adevărat excepționale în decursul carierei lor, apreciate nu numai de către cititori, ci și de către specialiști.

Micaela Ghițescu nu numai că a îndeplinit cu brio criteriile în baza cărora se acordă acest premiu, dar le-a și excedat. Ea a fost o promotoare nu numai a literaturii protugheze și braziliene, în primul rând, pentru iubitorii de literatură, ci și a culturii și civilizației acestor țări, scoțând la iveală pentru români un univers mai puțin cunoscut cu talent, pasiune și inteligență, dar mereu, cu o rară candoare.

Lasă un răspuns