IOVAdis 70va sau O expoziție care este un tablou

0
1048

Expoziția aceasta este în sine un tablou, ea prezintă o generație, generația artiștilor de după 1990. Eu și câțiva alți colegi am constituit Liga Studenților în 1989 din Academia de Artă. Cum societatea gravita atunci în jurul tinerilor, ea s-a construit, în mod instituțional, în învățământ, de către noi, tinerii de atunci. Am schimbat profesorii vechi, am adus profesori noi, am ales noi ”cadre” în învățământ, Iova a fost și el unul, Marcel Bunea la fel, Sorin Ilfoveanu, Mircea Spătaru, Ștefan Câlția, Vladimir Mirel Zamfirescu, toți au fost scoși de noi din cârciumi și ateliere și aduși la catedră.

Filip Capsali
Filip Capsali

Alături de tinerii suspicioși s-au așezat artiștii și scriitorii tineri la rândul lor: Ioan Buduca, Iova și plasticieni ca Darie Dup, Cristina Iliescu, Florin Stoiciu. Cristi Puiu a fost crescut tot în creuzetul acela, a participat la expoziții de pictură alaturi de noi. Era o efuziune imensă, iar generația studenților a fost una exceptională: Iulian Capsali, Ștefan Constantinescu, Ștefan Caragiu, Katty Vrana,Titi Amzar, Alexandra Gulea, Laura Covaci, Marius Barb Barbone, Horia Vancu și mulți alți colegi activi, de valoare, toți eram trecuți de 23 de ani. La Academie se intra greu, era o școală de elită pe atunci.

Aveam un proiect în derulare cu Gheorghe Iova prin care sa adunăm artefactele acelei perioade, pentru ca să nu se piardă. Moartea lui Iova a fost cumva neașteptată, căci eu îi pregăteam o  aniversare mai specială.

Iovadis era salutul meu către el, se bucura să-l audă: lui i-am adăugat 70 va (care tot iova este într-o așezare de cifre și litere citibile, o firmă criptată, o metagramare). Și așa s-a născut titlul acestei expoziții de pictură, care este un omagiu pentru Iova, care s-a regăsit în toată viața sa la încrucișarea dintre artele plastice, literatură și filosofie.

Prietenii lui, mereu artiștii, au organizat în data de 8 ianuarie 2020 – în ziua în care Iova ar fi împlinit 70 de ronduri de Soare – o expoziție de pictură, sculptură și grafică.  Ecaterina Vrana, nemuritoarea, participă și ea la expoziție. Gheorghe Iliescu-Călinești, eternul tăietor și Cristina Iliescu,  spiritul  care  conduce  lumina în materie; Marcel Bunea vine cu omagiul lui pictat in ziua plecării prietenului Iova; Eugen Raportoru extrage lumina din întuneric în două lucrări; Barbone modulează pasta in căutarea volumelor; Sergiu Zancu scrie în semne grafice, nostalgice amintiri; Cătălin Guguianu desfășoară cabale întru evocare de Iove, iar eu încerc să eternizez duhuri și emoții în dimensiunile universurilor interioare. 

Câteva schițe, gesturi de Iova vor incerca sa însemneze albul alocat.

Epura ideală a acestui proiect a fost în luna ianuarie 2020 Muzeul National al Literaturii Române.

Acest grup s-a păstrat departe de politică, mai ales de cea FSNistă, de Ion Iliescu, și a creat o altă baricadă în timpul celebrului miting maraton al Pieței Universității, pe care tot studenții  l-au gestionat și de care s-au apropiat câțiva profesori de atunci: Emil Constantinescu este un exemplu și mulți intelectuali, scriitori și regizori, oameni de cultură și artă. Desigur, a existat și un grup de artiști activiști care s-au apropiat de FSN, care s-au așezat în siajul puterii de atunci: Mircea Cărtărescu, Gabriel Liiceanu, Andrei Pleșu, Horia-Roman Patapievici. Iova îi cataloga drept „activiști eterni și consumatori de pâinică bună”, au fost o mare dezamăgire pentru noi, gesturile lor au rămas marcate și nu sunt contestabile.

Cele douăzeci și unu de zile ale expoziției au reprezentat spațiul vacant pentru dialogul deschis de grupul celor nouă artiști plastici. Cuvintele și materiile plastice au constituit topologia activă a acestui eveniment artistic. Lucrările expuse au edificat acest spațiu interogativ, el a devenit o certitudine materială, lucrările prin conţinutul lor clarifică dimensiunile spațiului, cuvînt-formă-culoare-lumină. Răspun­surile au fost date, urmele, liniile, construcţiile au desemnat ipostaza Iova-dis, ea răspunde „aici și acum“ și constituie materia integrală și perpetuă a universului comun, generator de noi căi de exprimare liberă.

  • Gheorghe iliescu-Călinești - Magnetism - tuș pe hârtie
  • Cătălin Guguianu - socrateSTAFF - tehnică mixtă pe hârtie bumbac
  • Cristina Iliescu - Scriere _ Osmos - lemn și azbest
  • Ecaterina Vrana - Mi-au dat voie să beau o cafea - tehnică mixtă
  • Ecaterina Vrana - Portretul lui Lică - ulei pe pânză
  • Eugen Raportoru - Dans imaginar - ulei pe pânză
  • Eugen Raportoru - Sărutul - ulei pe pânză
  • Filip Capsali - Doina Dunărea universuri interioare - acrilice ștraifuluri olografe Iova
  • Filip Capsali - Rodul pământului - universuri interioare - acrilice sticlă colaje scrieri Iova
  • Gheorghe iliescu-Călinești - Magnetism - tuș pe hârtie
Articolul precedentÎntâlnirea cu vechile și noile traduceri literare
Articolul următorMonica Cure, The Images Seem to Escape Time

Lasă un răspuns