Premiile Fitralit pentru anul 2017 sau Clipa recunoașterii

0
471

Luni, 19 noiembrie 2018, ora 12.00, va avea loc decernarea premiilor Filialei București – Traduceri Literare a Uniunii Scriitorilor din România (Fitralit), la Teatrul Dramaturgilor Români, Calea Griviței nr. 64-66 (nu departe de intersecția dintre Calea Griviței și strada Buzești).

Anul acesta, vom acorda cu predilecție – așa cum a hotărât Juriul de Premiere al Fitralit – premii Opera omnia. Avem între noi traducători literari și traducătoare de literatură care merită să fie onorați/onorate pentru întreaga lor activitate. O îndeletnicire care a avut un impact aparte asupra receptării literaturii universale în România. Acești intelectuali/intelectuale au inspirat oamenii care le-au citit operele, iar unii dintre ei/ele au și creat prozeliți, care au decis să traducă, la rândul lor, opere din literatura universală. Este timpul ca tot ceea ce au făcut ei/ele să fie apreciat la justa valoare.

Vom acorda premii pentru lucrări de o excepțională calitate, atât în ce privește concepția întregului, cât și realizarea traducerilor, inclusiv din limbi rare sau considerate moarte. Așa au știut ei, traducătorii, să le învie, să le facă actuale și incitante – o bucurie pentru amatorul de literatură – fructele rare ale literaturii de cea mai bună calitate.

Vom onora, de asemenea, un traducător pe cât de prolific, pe atât de valoros, ce pare că trăiește în literatura universală – și pentru ea –, dar este și creator de opere originale de un umor unic între scriitorii români de astăzi.

Vom decerna unele premii cu sprijinul Primăriei Capitalei, prin intermediul Muzeului Național al Literaturii Române (pentru a doua oară) și cu sprijinul Fundației Inovații Sociale Regina Maria (pentru a treia oară), care sunt alături de cei ce re-creează literatura universală în limba română.

Prilej de bucurie!
Prilej de emoție!
Clipa recunoașterii!

Lasă un răspuns