Momentul recunoașterii – Premiile Fitralit pentru anul 2017

0
2189

Găzduită pentru a doua oară de Muzeul Național al Literaturii Române – sediul din Calea Griviței nr. 64–66 –, ceremonia decernării premiilor pentru anul 2017 ale filialelor Uniunii Scriitorilor din România s-a desfășurat în Sala de teatru „Iosif Naghiu“.

În această sală, care, ce-i drept, s-a dovedit neîncăpătoare pentru amplul eveniment, cu zeci de participanți stând în picioare – ceea ce a creat, în opinia directorului Teatrului Dramaturgilor Români, Horia Gîrbea, o atmosferă caldă, fierbinte chiar –, s-au decernat și premiile Filialei București – Traduceri Literare a USR (Fitralit).

S-a remarcat cu tristețe absența conducerii executive a USR, nici d. președinte Nicolae Manolescu, nici d. prim-vicepreședinte Varujan Vosganian, nici d. vicepreședinte Gabriel Chifu negăsind timp să participe la acest eveniment de cea mai mare importanță pentru filialele bucureștene, ce reprezintă circa o jumătate din toți membrii USR. Este pentru întâia oară când se întâmplă acest lucru.

Au fost, din partea conducerii, d. Daniel Cristea-Enache și d. Răzvan Voncu, directori în instituție.

După o deliberare – bazată pe referatele care au fost făcute la fiecare dintre propunerile de premiu – într-un cadru adecvat luării unor decizii importante (Restaurantul „La Mama“ – Ateneu), Juriul de premiere, format din: Peter Sragher, președinte, Tatiana Segal, membru, Antoaneta Olteanu, membru, Sânziana Dragoș, membru, și Sorin Paliga, membru, a luat hotărârea, într-o frumoasă seară de toamnă, 29 octombrie 2018, de a decerna următoarele premii, înmânate într-un cadru festiv la data de 19 noiembrie 2018:

Premiul Opera OmniaSanda Oprescu,
pentru activitatea de excepție desfășurată pe tărâmul traducerii literare,

premiu acordat cu sprijinul Muzeului Național al Literaturii Române

      laudatio – Marina Vazaca.

Premiul Opera OmniaMicaela Ghițescu,
pentru activitatea remarcabilă în traducerea operelor literare portugheze și braziliene,

      laudatio – Mihai Zamfir.

Premiul Opera OmniaNicolae Dobrișan,
pentru activitatea excepțională în traducerea aparte a operelor literare din limba arabă,
premiu acordat cu sprijinul Muzeului Național al Literaturii Române,

      laudatio – George Grigore.

Premiul Opera OmniaAndrei Ionescu,
pentru activitatea excepțională în traducerea operelor literare din limba spaniolă,

      laudatio – Luminița Voina-Răuț.

Premiul Cartea AnuluiLiviu Franga,
pentru traducerea de excepție din limba neogreacă în limba latină a 24 de poezii în volumul Konstantinos P. Kavafis, The Poetic Alphabet, Editura Omonia, București, 2017,
premiu acordat cu sprijinul Fundației Inovații Sociale Regina Maria, președinte Wargha Enayati
laudatio – Ioana Costa.

foto – Savu Mihuț

Această prezentare necesită JavaScript.

Premiul Cartea AnuluiElena Lazăr,
pentru traducerea de excepție în limba română a 24 de poezii în volumul Konstantinos P. Kavafis, The Poetic Alphabet, Editura Omonia, București, 2017 și editarea acestuia în condiții grafice excepționale,
premiu acordat cu sprijinul Fundației Inovații Sociale Regina Maria, președinte Wargha Enayati,

      laudatio – Ioana Costa.

Premiul SpecialRadu Paraschivescu,
pentru traducerea inspirată și plină de umor din limba engleză a romanului Ce se întâmplă în iubire de Alain de Botton, Colecția Raftul Denisei, Humanitas Fiction, 2017,

      laudatio – George Volceanov.

Ceremonia filialei noastre a respectat – cum a făcut-o din anul 2013 încoace – tipicul stabilit: laudatio din partea unui traducător literar / traducătoare de literatură, specializat / specializată în limba din care a tradus premiatul / premiata, urmat de responsum din partea premiatului / premiatei, după care președintele filialei înmânează premiul.*

Este pentru a doua oară de când Primăria Capitalei, prin Muzeul Național al Literaturii Române, sprijină două premii acordate de Fitralit , dar și găzduiește cu generozitate evenimentul în unul din sediile sale. Le mulțumim.

Este pentru a treia oară când Wargha Enayati, președintele Fundației Inovații Sociale Regina Maria este alături de noi, de această dată sprijinind două premii Fitralit. Îi mulțumim lui Wargha Enayati și Fundației sale. Fundația a început construcția – în afară de cele două policlinici – unui azil de bătrâni! Felicitări, Wargha Enayati și echipa.


* Premiul – conceput de președintele Fitralit în colaborare cu firma Calibro Digital și tipărit color, pe carton de 300 gr./m.p. – a fost înmânat, în cadrul ceremoniei, sub forma unui tablou cu paspartu, ramă și geam antireflex. Premiul cu cea mai mare… greutate i-a fost înmânat lui Radu Paraschivescu, care a beneficiat de un paspartu extralarge, de 15 cm, bleumarin. În slide-show, câteva imagini de la ceremonia desfășurată luni, 19 noiembrie 2018, la Teatrul dramaturgilor români, cu cei șapte premiați ai noștri. Curând, filmarea premierii.

Lasă un răspuns