Fluturi de vis la Muzeul Grigore Antipa

0
1119

Să vezi fluturi este pentru majoritatea oamenilor o experiență rară. Îți apar deodată în fața ochilor, dând iute din aripi sau îi vezi așezați într-o liniște deplină pe câte o frunză. Te bucuri de prezența lor o vreme, după care fluturii zboară către altă frunză, în alt copac, departe de tine și de bucuria de a-i vedea. Uneori, fluturii se confundă cu peisajul înconjurător și nici măcar nu-i observi. Ce pierdere! Fluturii nu sunt conștienți de frumusețea lor.

Peter Sragher, Președinte Filiala București – Traduceri literare a USR
Peter Sragher, Președinte Filiala București – Traduceri fliterare a US

Fără să am în minte toate aceste observații și meditații despre fluturi, am fost atras de expozția de fluturi vii exotici, organizată luni la rând de Muzeul Grigore Antipa. La Muzeul Antipa vezi îndeobște fluturi capturați de expediții speciale, care încearcă să completeze cât mai bine colecția muzeului cu specii rare. Ei sunt conservați incredibil de bine, încât ai impresia că oricând pot să-și ia zborul, dacă ar putea să scape din chingile acelor care-i țin prizonieri sub sticlă. Ar putea…  Să vezi însă fluturi vii din zone tropicale, unii de dimensiuni absolut impresionante, asta chiar că este o invitație la aventură. Pe care Muzeul Antipa ne-a oferit-o. Tentant este și datorită faptului că poți să admiri mai multă vreme frumusețea și armonia culorilor cu care au fost binecuvântați fluturii, pentru că ceea ce am văzut a depășit toate așteptările. Fluturi cu aripi care aveau o anvergură de peste 20 de centimetri, o astfel de experiență nu am mai avut. Culori de o intensitate rară, așezate într-o armonie care depășește talentul oricărui pictor realist. Căci frumusețea fluturilor nu poate fi reprodusă.

Așa că acest număr al revistei este ilustrat cu câțiva fluturi minunați. Le mulțumim celor de la Muzeul Grigore Antipa pentru acest efort minunat, care ne-a îmbogățit sufletele.

Această prezentare necesită JavaScript.

Lasă un răspuns