[AUDIO] Peter Sragher: „Am creat singura revistă despre traducerea literară din România”

0
1150

Un interviu luat de către jurnalista Doina Borgovan – care realizează Matinalul pentru Radio România Cluj – cu câteva zile în urmă. În orașul cu șapte coline, cea mai celebră înălțime fiind Dealul Feleacului, avem mai mulți colaboratori, ca în multe alte orașe ale României, la Iași, Oradea, Timișoara, Galați, Craiova, Sibiu etc.

Așa că putem spune acum, după trei ani, că revista Filialei București-Traduceri Literare a Uniunii Scriitorilor din România a ajuns la deplină maturitate, găsindu-și colaboratori în toată țară, oameni dornici să contribuie la valorizarea statutului traducătorului de literatură, dar și a celui care realizează retroversiuni literare, promovând scriitorii români în străinătate. Căci și retroversiunea operelor de artă din România este de interes pentru noi – nu așa cum afirmă și cred unii -, deoarece cine face retraducere lucrează în mod profund cu limba română, cunoaște cultura și civilizația de pe meleagurile noastre, cele mai subtile nuanțe ale limbii române, pentru a putea face o traducere de calitate, dar care să corespundă atât spiritului limbii române – transpusă într-o limbă străină -, cât și diferitelor paliere lingvistice folosite de autorul textului original.

În afară de membrii filialei noastre, a altor filiale bucureștene sau din țară a Uniunii Scriitorilor din România avem printre autori studenți, masteranzi și doctoranzi. Astfel, revista noastră a încercat să promoveze și tinerele valori ale traducerii literare care se găsesc la porțile afirmării, a validării valorii lor individuale, indiferent dacă fac sau nu fac parte din Uniunea Scriitorilor din România.

Micul nostru colectiv de redacție caută să formeze și să stimuleze tinerii traducători de literatură, pentru că ei constituie viitorul acestei foarte frumoase, dar totodată dificile meserii, care înseamnă, așa cum se spune și în interviu, transpunerea literaturii universale în limba română.

Un interviu de suflet al redactorului-șef, Peter Sragher (© foto Adrian Târlă), care aduce și în spațiul transilvan proiectul nostru, care are de acum colaboratori importanți la Cluj-Napoca. (Fitralit)

Articolul precedentIleana Scipione – vocația comunicării interculturale
Articolul următorMihók Tamás, Note subiective despre o revistă în plină floare

Lasă un răspuns