Peter Sragher, România aruncată în haos

0
29
Peter Sragher – foto Adorian Tarla

Tot nu mi-a trecut senzația de uimire și neplăcere profundă a rezultatelor votului de duminică, 24 noiembrie 2024, când ne-am trezit cu un extremist prorus și antisemit, cu declarate simpatii legionare, un promotor al teoriilor conspiraționiste, limitat intelectual, care a câștigat primul tur al alegerilor prezidențiale. (Rămâne de văzut dacă va rămâne rezultatul sau se anulează alegerile, căci la data publicării acestui articol nu știam încă verdictul Curții Constituționale.) Îl știam pe Călin Georgescu din anii trecuți, din anumite clipuri cu interviuri și opinii, pe care le-am urmărit pe Facebook. Mi-am dat repede seama că suferă de beția cuvintelor, spuse cu o convingere mistică, demnă de un scop nobil, că folosește religia și bagatelizează credința și exacerbează mândria de-a fi român. Dar am văzut și că misticismul simplist îl face să afirme o groază de prostii, spuse însă cu o convingere de parcă ar fi făcut o descoperire epocală. Recurgerea la credința atât de dragă românilor, la mândria de a fi rrromâni a fost, poate, biletul lui Călin Georgescu spre turul al II-lea al prezidențialelor din acest an. Și nu numai.

Un rol important în votul dat lui Călin Georgescu a jucat și dezamăgirea față de clasa politică tradițională, coruptă, arogantă, cu atâția aleși a căror singur scop a fost să se îmbogățească și nu să se lupte pentru cei care i-au ales, unii dintre acești aleși găsindu-se acum în spatele gratiilor; alții au scăpat de închisoare, refugiindu-se în țări care-i încălzesc la sânul lor, chiar și o într-o țară precum Grecia, parte a Uniunii Europene.

Altă cauză a votului de protest împotriva establishmentului a reprezentat-o incapacitatea politicienilor de a-și ține promisiunile trâmbițate în campaniile electorale, care i-au propulsat în fotoliile comode de senatori sau deputați, președinți de consilii județene și primari, de prim-ministru, ministru, secretar de stat etc. din care nu se clintesc timp de patru ani. Sau minciunile spuse cu atâta convingere cum numai Donald Trump, Vladimiri Putin sau Viktor Orban sunt în stare, ca să enumerăm door pe câțiva care și-au făcut din debitarea neadevărurilor o profesiune de credință. Minciunile care, repetate la nesfârșit, devin adevăr, pentru unii.

Încă o cauză pentru votul românilor a fost incapacitatea instituțiilor statului – care veghează la siguranța statului, la aplicarea legilor – de a reacționa la apariția acestui personaj extremist-conspiraționist etc., ele dovedindu-se, ca să folosim un eufemism, ”paralizate”. Prin inacțiunea lor au creat și validat, implicit, un personaj precum Călin Georgescu. Acesta, cu impunitate, poate spune orice fără să-i fie teamă că va fi tras la răspundere de procuratură sau alte instituții ale statului. La fel cum Diana Iovanovici-Șoșoacă în România își permite orice fel de derapaj și autoritățile nu intervin în niciun fel, în timp ce în Parlamentul European este pusă la punct și obligată să respecte regulamentele forului european. Călin Georgescu este un personaj care se aseamănă izbitor cu limbajul și comportamentul legionar al unui Corneliu Zelea Codreanu, al unui dictator precum Vladimir Putin poate, în România, să spună și să facă ce vrea și și nu răspunde în fața legii. Aici trebuie să ne întrebăm dacă instituțiile sus-menționate care-i îngăduie derapajele grave au simpatii legionare și susțin teorii conspiraționiste, așa, în secret. Poate nu întâmplător procuratura ține de dot ani de zile două dosare penale bine inchise în sertar.

Altă cauză a votului de astăzi a fost marginalizarea unor întregi categorii de oameni care nu se mai regăsesc în opțiunile partidelor de guvernământ, iar în societatea de azi ajung să se considere, cum ar zice englezii, niște outcasts.

Asistăm la osificarea clasei politice și a ofertei acesteia pe plan social, economic, cultural, care nu ține seama și de faptul că a apărut o nouă generație cu propriile ei nevoi și țeluri în viață de care politicienii unor partide sunt atât de departe, neînțelegându-i preocupările și năzuințele din fotoliile călduțe ale Parlamentului sau Guvernului.

Câteva din spusele lui Călin Georgescu te lasă bujbe, te fac să te întrebi cum ar fi în stare acest candidat la președinție să ”salveze” poporul român și țara în care trăiește: „Salvarea României stă în înțelepciunea Rusiei.“ Cum poți afirma cu mana pe inimă că te poate salva o țară care ți-a răpit din teritoriu, care de secole a reprezentat o continuă primejdie la suveranitatea și independența ta, care a avut vreme de peste zece ani trupe staționate în țară, fiind, în decursul istoriei, o continuă amenințare la propria ta statalitate? Este de ajuns să călărești pe un mitic cal alb pe care l-a încălecat pe vremuri Corneliu Zelea Codreanu și gata, ai rezolvat problema?!?

Îmi aduc aminte de un plan secret al URSS de la sfârșitul anilor șaptezeci, începutul anilor optzeci ai secolului trecut, prin care se urmărea ruperea Moldovei din România și unirea ei cu Republica Socialistă Sovietică Moldovenească (cum se numea pe atunci Republica Moldova) și transformarea Republicii Populare Bulgaria în a șaptesprezecea republică a URSS. Iar această mișcare politică ar fi avut scopul de a apropia URSS mai mult de Marea Mediterană. Încă de pe vremea țarilor, Imperiul Rus își dorea aprig să ajungă cu granițele cât mai aproape de Marea Mediterană, chiar să aibă acces direct la această importantă mare – atât din punct de vedere strategic, cât și comercial – controlată de Marea Britanie prin Canalul Suez și Strâmtoarea Gibraltar. Și ce n-au reușit țarii, a reușit Vladimiri Putin în mod neașteptat acest deziderat urmărit de secole în timpul războiului civil din Siria, când, datorită slăbiciunii politicii externe ale SUA, au ajuns în sfârșit, la la Marea Mediterană. Este adevărat, nu prin extinderea Rusiei, dar prin accesul permis de această țară aflată în stare de război civil de peste zee ani datorită sprijinului acordat președintelui sirian, Baschar al-Assad, căruia nu-i pasă de poporul lui, pe care-l poate sacrifica după bunul său plac, ci exclusiv de propria supraviețuire politică.

”Dragostea de țară / Nu e legionară!” Mulțumim dlui George Chelaru care a introdus pe contul său de FB această fotografie și cea din deschiderea articolului de la demonstrațiile oamenilor cu o conștiință curată din România – foto: George Chelaru, Piața Unirii din Iași. George Chelaru și alți cetățeni cu conștiință și discernământ au protestat întreaga săptămână împotriva candidaturii extremistului Călin Georgescu, fiind înfuriați de faptul că institutiile statului au permis ca un astfel de candidat să aibă dreptul de a se prezinta la alegerile prezidențiale.

Ce credință reală în Dumnezeu poate avea un om care afirmă că „Cezariana este tăierea firului care te leagă de Dumnezeu“? Uitând că soția sa a născut prin cezariană, având astfel o femeie sub acoperișul case sale care a pierdut legătura cu divinitatea… Până și soția sa, aflând de cele spuse, a rămas șocată de enormitatea gândurilor soțului ei. Și și-o fi sous că a vorbit gura fără el. (Ca de obicei, am spune noi fără a fi răutăcioși, ci realiști.)

Să fie oare cu adevărat reală amenințarea unui suveranist care candidează la alegerile prezidențiale și care călărește pe un cal alb și cu o ie bărbătească precum odinioară Corneliu Zelea Codreanu, dorind să fie văzut drept salvatorul națiunii, care înoată în ape înghețate exact ca Vladimir Putin?

Pot oare George Simion și partidul său și cel al rusofilei Diana Iovanovici-Șoșoacă să-l propulseze pe Călin Georgescu pe scaunul prezidențial de la Palatul Cotroceni? O să poată – ceea ce nu i-a reușit în Republica Moldova – propaganda hibridă a Rusiei să aleagă Președintele României și s-o treacă iarăși în sfera sa de influență?

Cei care vor ieși la vot în turul decisiv al prezidențialelor vor avea timpul necesar să se informeze – dacă-i interesează și depășesc nivelul de TikTok –  mai îndeaproape despre candidatul acesta, pentru mine, înfiorător, decât au reușit s-o facă până la votul din duminica ce-a trecut. Vor înțelege, poate, că a-l vota pe Călin Georgescu ar însemna revenirea României în Palatul Kremlinul, o Rusie care nu se dă înapoi de la nimic, inclusiv de la a purta un război cu o țară – Ucraina, căreia nu-i recunoaște identitatea și dreptul de a exista, afirmând sus și tare, prin propaganda gândită la Kremlin, că „Ucraina este un stat inventat“.

A vota Călin Georgescu înseamnă a ne reîntoarce la epoca Gărzii de Fier și a dictaturii antonesciene, urmată de abandonarea României în chingile Rusiei.

A vota Călin Georgescu este a aduce la putere un dictator cu sânge rece, care nu are toate țiglele pe casă.

A vota Călin Georgescu este a ne prăbuși într-un obscurantism medieval în care pământul este precum o tavă plată, dar și, în epoca noastră, occidentalii ne pun cipuri în băuturile răcoritoare faimoase, ca să ne controleze orice mișcare.

A vote Călin Georgescu înseamnă a părăsi Uniunea Europeană și NATO și a ne barricade într-un izaloționism de tip nord-coreean.

A vote Călin Georgescu ar însemna anularea dreptului de a protesta în stradă, câștiga în Decembrie 1989, adică de a exprima în mod democratic opoziția față de uncle hotărâri arbitrare sau aberante ale potentaților, de a încerca în mod democratic să fie controlate derapajele puterii.

Tinerii adunați mai întâi la Universitate în București, apoi la Constanța, Timișoara, Cluj-Napoca și Iași strigau în semn de protest față de Călin Georgescu: „Tinerii strigă în cor / «Nu mai vrem un dictator».“ sau ”Dragostea de țară / Nu e legionară”. Tinerii au luat atitudine, au protestat toată săptămâna, arătând că gândesc și vor să apere țara de dictatori. Speranța nu este pierdută.

Noroc că există alternativa rațiunii și a normalității în care calea României înseamnă prosperitate și bun-simț, dragoste nefardată de țară, calea Uniunii Europene și a NATO: Elena Lasconi.

De remarcat că personalități cu o conștiință curată au început să reacționeze pe rețelele sociale, sperând că vor fi și ei ascultați de tinerii sau maturii care folosesc aceste mijloace de informare drept criteriu în alegerea candidatului preferat la prezidențiale și aici îi amintesc pe: Melania Medeleanu, Adrian Văncică sau Cătălin Goia și Voltaj și mulți alții, care ne-au surprins prin mesaje deosebit de inteligente și percutante. Mesaje, fiecare în felul său, care înseamnă mult. Acești oameni, ca mulți alții, sunt îngrijorați de soarta țării. Aflată la răscruce. Și-au pus tot talentul și inteligența în apărarea țării, în apărarea democrației. Cinste lor.


P.S. Când publicăm aceste comentarii înainte de a cunoaște rezultatul renumărării voturilor din turul I al alegerilor prezidențiale, pentru că a inceput de ieri renumărarea tuturor voturilor, pentru prima oară în istoria României. Va fi turul I validat de Curtea Constituțională? Sau vom avea un nou tur I, urmat de turul II al scrutinului prezidențial cu puțin înainte de Anul Nou, iar partidele PSD și PNL, care se găsesc încă la guvernare și au ales amestecarea alegerilor parliamentare cu cele prezidențiale, ne vor transforma bucuria trezită de sosirea Crăciunului și a Anului Nou, prilejuri tradiționale de sărbătoare, într-o dublă deplasare la urne, amânând validarea alegerilor prezidențiale pentru începutul anului viitor? Dumnezeu știe.

Articolul precedentLuminița Voina-Răuț, M-am întors la strămoșii mei din Basarabia
Articolul următorPeter Sragher, Farul Constanța =  Murfatlar (vinul)

Lasă un răspuns