Un acvariu de vis

0
682

Cu neîncredere am cedat tentației de a vizita un acvariu, la Palma de Malllorca, acolo unde trebuie doar să te duci pe plajă și să te încânți de culorile incredibile ale Mării Mediterane. Chiar dacă se vorbea despre dimensiuni incredibile, cu clădiri numeroase înșirându-se una după alta, din ce în ce mai mari, mai impunătoare ale acvariului. Impresionantă construcție, mi-am spus, văzând-o din depărtări. Apoi mi-am învins neîncrederea, reticența, refuzul, dar, de fapt, nu mi-am învins, ci am fost învins, cu adevărat copleșit de frumusețe. De o frumusețe aproape ireală, care venea parcă din altă lume. Și lumea apelor este altă lume, cu adevărat.

Peter Sragher, Președinte Filiala București – Traduceri literare a USR
Peter Sragher, Președinte Filiala București – Traduceri literare a USR

Cel mai uluitor este cum au reușit catalanii să reconstruiască ambientul mărilor și oceanelor cu o perfecțiune abracadabrantă. De la mediul ideal pentru fiecare specie de pește, până la intensitatea luminii de care trebuie să aibă parte. S-a ales până și culoarea specifică, s-au crescut corali multicolori, pentru a crea ambientul ideal pentru vietățile mărilor și oceanelor.

Culorile domnesc într-o lume a apei, culorile sunt de o frumusețe răpitoare, de la peștii de toate felurile și formele – binecuvântați de o paletă de culori cum numai pictorilor le este la îndemână, dar se dovedește pentru a câta oare ?!? că natura este cel mai desăvârșit pictor – până la fragilii căluți de mare, morene spectaculoase, unduindu-se amenințătoare între corali, nisip și ape până la pisici de mare, pândind deasupra ta, și rechini inofensivi, da, rechini printre care pot înota scafandrii fără niciun fel de teamă. Este adevărat, rechini hrăniți, nu înnebuniți să-și găsească hrană pe întinderile oceanelor, rechini care nici nu bagă în seamă peștii dimprejur, care, oricum, de siguranță, le fug din cale.

Sentimentul copleșitor este că te simți chiar în mijlocul lor, a vietăților apelor, ca și cum ai înota printre ele și culorile magice din mări și oceane și nu te-ai găsi cu adevărat la acvariul din Palma de Mallorca.

Această prezentare necesită JavaScript.

Lasă un răspuns