Andrei Baciu – un intelectual de rasă la Ministerul Sănătății

0
114
Peter Sragher © foto Adorian Târlă
Peter Sragher © foto Adorian Târlă

Andrei Baciu, secretar de stat la Ministerul Sănătății, este un adevărat intelectual. Din fragedă pruncie, pasiunile lui au fost limba română și elementele de logică. Astfel, în interviul de vineri seară, 6 aprilie 2021, de la televiziunea Digi 24, blândul jurnalist Claudiu Pândaru i-a citit o serie de întrebări din partea incisivilor privitori ai emisiunii, în niciun caz simple pentru înaltul funcționar care se preocupă zi și noapte de sănătatea românilor. Dl Baciu i-a asigurat astfel imperturbabil: „Până luni, vor fi răspunse.” Nu știm dacă acest răspuns este abia un ecou al carierei din tinerețe de fotomodel, atunci când așezarea cuvintelor în propoziție sau legătura dinamică dintre ele nu juca decât un rol secundar în comparație cu silueta.

Acum, avem o dilemă sau chiar două. Este clar că nu le va răspunde dl Baciu, acest pasionat al limbii române. Probabil că „li se vor da / vor primi răspunsuri”, i-ar șopti fosta lui profesoară de română, dar care, din nefericire, nu era în studioul treaz 24 din 24 de ore în format HD. Oricum, prin formularea care ne-a luat prin surprindere, șubrezindu-ne efemer sănătatea, ni se pare că înaltul demnitar s-a autorecuzat dintru început în procesul de a da răspunsuri telespectatorilor, deoarece a evitat să spună: „Până luni, le voi răspunde.” Dacă ar fi spus asta, profesoara lui de limba română ar fi aplaudat din fața ecranului lat, pardon plat voiam să spun, al televizorului. Corect gramatical!

Astfel, cu toate că el este întrebat de telespectatori, suntem tentați să bănuim – nu știm cu precizie, pentru că formularea este evazivă – că o persoană din înzdrăvenitul Secretariat de stat pe care-l păstorește le va răspunde privitorilor Digi 24 HD dornici de informații corecte și exacte, deci profesoara lui Andrei Baciu se străduiește și-i șoptește, peste ani, fostului elev: „Până luni, vor primi răspunsuri.” El însă n-o ascultă, pentru că are treburi mult mai importante: sănătatea populației române la vreme de pandemie și nu numai.

Așa este când iubești din inimă limba română, dincolo de orice rațiune, și te sprijini pe logica formală a lui Aristotel – sau, patriot fiind, pe cea a lui Anton Dumitriu. Aici, ar trebui să ne răspundă, de această dată – pentru că nu știu colaboratorii săi ce este în capul Domniei Sale –, chiar dl secretar de stat. Preferințele, așa cum știm, sunt eminamente subiective.

Andrei Baciu

Stau și meditez: poate că în nemernicia mea nu mi-am dat seama de o subtilă formulare lingvistică, de o eleganță zdrobitoare, interbelică – pe care dl secretar de stat a prins-o din zbor la orele de română din liceu de la eminenta sa profesoară – și o întrebuințează extrem de rar, ca să nu-și piardă patina, dar cu siguranță ca să priască limbii române sau celor care sorb cuvintele Domniei Sale la conferințele de presă ale ministerului care curarisește românii: „Până luni, voi fi răspuns.” Un timp gramatical rar folosit, numai cei aleși și-l permit rareori, și anume viitorul anterior. Dar, nu, mă înșel, iată că nu ar fi formularea aceasta din magia limbii române, no tulai doamne. Dl secretar de stat nu vrea el însuși să răspundă, neelegant, fie vorba între noi, pentru că lui – și nu altcuiva – i s-au adresat privitorii avizi de tv – opinionated, cum ar zice englezii. Întrebărilor le va fi dat – uite-așa, să ne jucăm cu timpurile limbii române – răspuns de către altcineva, vorba dlui Baciu, „vor fi răspunse”. Trebuie s-o spunem pe șleau, secretarul de stat, cu toate că a dorit din inimă să revigoreze limba română, de fapt i-a tras o mamă de bătaie.

Lasă un răspuns