Nașterea unui muzeu*

0
398
Peter Sragher © foto Adorian Târlă
Peter Sragher © foto Adorian Târlă

Nu este de mirare că a fost izvodit un muzeu de artă aparte în țara în care Afrodita s-a născut din spuma mării și în urbea care oamenii au construit Parthenonul.

A durat ani și ani de zile până când clădirea de la poalele unei biserici din Atena a fost prefăcută, cu răbdare și acribie, cu viziune și grijă într-un adevărat templu al artei moderne și contemporane din întreaga lume și din Grecia. Un prozator grec contemporan care locuiește în apropierea muzeului, Giorgos Aristinós, așa cum mi-a povestit profesorul Stavros Deligiorgis, s-a plimbat ani de zile pentru a vedea cum evoluează ridicarea muzeului, nerăbdător să vadă ce va oferi noua instituție de cultură ateniană oamenilor de cultură, iubitorilor artei. Era mai mult decât încântat la deschiderea instituției culturale, vizitând-o în repetate rânduri, cu un entuziasm debordant, ca și când nu s-ar mai fi săturat să vadă ce oferă. Astfel, răbdarea sa a fost pe deplin răsplătită, așa cum vom vedea.

Cu un mic parc în imediata apropiere, reamenajat ca să rimeze cu clădirea și formele ei, astfel ca natura să completeze acest gând al frumosului cu realitatea înconjurătoare, cu o clădire perfect adaptată expunerii operelor de artă, iar la exterior, seara, cum puteți și vedea în deschiderea materialului nostru, clădirea muzeului este mirabil iluminată, gata parcă să-și aștepte admiratorii de cu seară pentru a doua zi, gata să ofere admiratorilor artei vizuale un spațiu în care să discute îndelung ceea ce au văzut înăuntru. Acel înăuntru care, prin artă, devine interiorul sufletului lor. Care nu se uită. Care devine o permanență.

Giorgos Aristinós & Stavros Deligiorgis discutând © foto Peter Sragher
Giorgos Aristinós & Stavros Deligiorgis discutând lângă Muzeul Goulandris © foto Peter Sragher

Și privind clădirea dintr-un alt unghi, tot seara, se vede cum arhitectul a reușit să adapteze o parte nouă a edificiului atât cu natura înconjurătoare, terenul urcă spre biserică, cu necesitatea muzeală de a avea un spațiu suficient de expunere, creând astfel un spațiu care se conjugă cu tot ce este în apropierea sa, atât din punct de vedere formal, cât și coloristic.

Basil și Elise și Goulandris au făcut din reușita lor în viață un prilej să împărtășească prin acest muzeu conaționalilor săi, dar și vizitatorilor din străinătate, frumosul pe care l-au simțit. Bucuria cu care au adunat lucrări de artă vizuală în decursul vieții lor, unele cu adevărat rarități, se simte din fiecare exponat, care este o invitație la frumos, dar și la meditație, un prilej de discuții, unele înfocate, despre arta vizuală contemporană.

Frumos este că scopul acestui muzeu este și dincolo de expoziție, organizându-se, prin Fundația Basil și Elise Goulandris, workshop-uri în care se explică diferite tehnici ale artei vizuale, concepția unor artiști expuși, dar totodată și ateliere pentru copii, viitori artiști sau amatori ai artelor vizuale, dar și pentru adolescenți și adulți iubitori ai artelor frumoase.

Muzeul de Artă Modernă Goulandris, alt unghi © foto Peter Sragher
Muzeul de Artă Modernă Goulandris, alt unghi © foto Peter Sragher

Frumos este atunci când ai chemarea de a da înapoi oamenilor care au participat la reușita ta și simți nevoia să-i îmbogățești spiritual.


* Muzeul Goulandris de Artă Contemporană din Atena a fost inaugurat în luna octombrie 2019 pe str. Eratosthenous, cartierul Pangrati, nu departe de Stadionul Olimpic. În acesta sunt expuse o mare parte din lucrările de artă vizuală contemporană colecționate de către armatorul Basil Goulandris și soția sa, Elise Karadontis, care s-a stins din viață în anul 1994. Colecția este estimată la 3 mrd. de USD. Clădirea are zece etaje, din care 5 sunt subterane. Spațiul expozițional se întinde pe 1.125 mp – patru etaje deasupra solului – care găzduiește expoziția permanentă și un etaj subteran cu 525 mp – în care au loc expozițiile temporare ale artiștilor vizuali greci și din întreaga lume. În celelalte etaje subterane se găsesc de asemenea un amfiteatru cu 190 de locuri, ateliere de pictură și desen pentru copii și o bibliotecă având 4.500 de cărți.

Articolul precedentOpera de artă vizuală și locul ei
Articolul următorAdela Motoc – o traducătoare valoroasă și un om minunat

Lasă un răspuns