Yu Hua, Mânia lui Mao: China de astăzi văzută prin ochii unui scriitor

0
188

La începutul verii, imediat ce Bookfest 2019 şi-a închis porţile, a apărut, la Editura Humanitas, seria Istorie, o traducere din limba chineză cu un titlu incitant: Mânia lui Mao: China de astăzi văzută prin ochii unui scriitor. Autorul, Yu Hua, este cunoscut în România, datorită a două romane: În viaţă (Humanitas, 2016, traducere din chineză de Mugur Zlotea) şi Cronica unui negustor de sânge (Humanitas, 2017, traducere din chineză de Luminiţa Bălan) ca şi a volumului de eseuri China în zece cuvinte (Humanitas, 2018, traducere din chineză de Mugur Zlotea).

Ineditul acestei cărţi constă în faptul că sunt grupate, pentru prima dată, douăzeci și șase de texte scrise între anii 1999 şi 2018, în care Yu Hua surprinde schimbările rapide prin care a trecut societatea chineză de-a lungul ultimilor douăzeci de ani.

Cu câteva zile înainte de apariţia cărţii, la Bookfest, traducătorul, Mugur Zlotea, vorbindu-mi despre aceast volum, mi-a destăinuit că priveşte cu teamă momentul publicării, că nu vrea să se organizeze nici un fel de lansare, pentru că este o carte extrem de dură, care devoalează racile din China modernă. Mi-a stârnit curiozitatea şi… am citit-o. Se citeşte foarte uşor, graţie stilului autorului şi, categoric, artei traducătorului. Sincer, mie, cititor al unor cărţi româneşti considerate „subversive” înainte de 1990, obişnuit cu sensurile multiple pe care le pot avea cuvintele banale, cu lectura „printre rânduri”, mi s-a părut doar o carte în care viciile provocate sau amplificate de tăvălugul istoriei sunt surprinse cu fineţe, inteligenţă şi, nu o dată, cu mult haz. Am regăsit umorul amar al autorului inventiv – care face apel la aluzii, la „jumătăţi de cuvinte”, pentru a ocoli „vigilenţa” cenzurii – şi plăcerea unei scriituri în care cititorul devine complicele autorului. Poate cei mai tineri, trăiţi în democraţie şi obişnuiţi să-şi strige deschis nemulţumirile, nu vor gusta şi nici nu vor înţelege acest mod de exprimare. Pot încerca. În tot cazul, se vor apropia de chinezii de azi, reali, vii, nu mitificaţi, cu micile lor probleme mari şi marile lor probleme minuscule. Pot să le urez lectură plăcută.

Lasă un răspuns