Un eveniment cu adevărat impresionant, o târzie, dar pe deplin meritată recunoaștere a talentului de traducător literar al lui Victor Kernbach, un îndrăgositit de miturile lumii, dar și de literatura georgiană într-o perioadă în care Uniunea Sovietică încerca prin toate mijloacele să impună rusa pe teritoriul său imens. Traducerea în 1956 a operei Viteazul în piele de tigru, epopee națională georgiană de Șota Rustaveli a constituit un moment important nu numai pentru Georgia, dar și pentru cel ce, tânăr fiind, se apropia de unul din subiectele care aveau să-i marcheze existența, și anume miturile fundamentale ale omenirii.
Oferim colegilor și colegelor noastre filmul festivităților prilejuite de decernarea premiului – desfășurate în ”Sala de Consiliu” a Uniunii Scriitorilor din România. A participat Excelența Sa, Ambasadorului Republicii Georgia, domnul Nikoloz Nikolozishvili,domnul Giorgi Abashishvili, șeful Administrației Prezidențiale de la Tbilisi, și Tengiz Pkhaladze, consilierul prezidențial de politică externă al Georgiei, precum și domnul Dănuț Sebastian Niculăescu, secretar de stat în Ministerul Afacerilor Externe. Din partea Uniunii Scriitorilor, a luat cuvântul președintele Nicolae Manolescu, iar din partea Ministerului Culturii și Identității Naționale a participat doamna subsecretar de stat Irina Cajal. trLa această frumoasă festivitate au participat de asemenea traducători literari, scriitori și alți diplomați.
Vizionare plăcută.
video de – Mihuț Savu
Viktor Kernbach este unul dintre cei pe nedrept uitați astăzi. Contribuțiile sale la cercetările de mitologie comparată sunt extraordinare (mie unul îmi plac mai mult decât cele ale lui Mircea Eliade, iertare), la fel și Legendele miturilor astrale, temă foarte la modă în anii ’70.
Pe bună dreptate, Sorin Paliga. Iată o târzie recunoaștere a meritelor lui Victor Kernbach, pe care am găzduit-o în acest număr prin două articole și un video!